„Priče s Marsa“ na Zemlji

Zbirka „Priče s Marsa“ predstavlja ono što bi Marsovci zatekli kad bi došli na Zemlju, kaže autor Srđan V. Tešin. Ljubitelji moderne fleš fikcije moguda uživaju u kratkim pričama o stvarnosti i nesvakidašnjim preokretima smeštenim u delu grada zvanom Mars.

Korice knjige "Priče s Marsa", Foto: Promo/Arhipelag
Korice knjige „Priče s Marsa“, Foto: Promo/Arhipelag

Šta se dogodi kada kratka priča postane još kraća? Ova dilema inspirisala je pisca Srđana V. Tešina da na pomalo neuobičajen način, prikaže motiv propadanja društva. Kroz 23 priče o svakodnevnici obojenoj crnom hronikom, autor želi da podstakne čitaoce da se suoče sa stvarnošću. U ovoj zbirci Mars nije planeta.

Mars je svako predgrađe bilo kog grada. Gradovi se razlikuju, ali predgrađa su ista. Marsovci o kojima pišem su ljudi koji su jednom nogom zakoračili u urbanizam, a drugom nisu. Oni žele da budu u tom gradu, ali žele i da pobegnu od njega – objašnjava Tešin.

Kako autor kaže, priča može biti sve, jer je ona svuda oko nas. Pričom se prenosi poruka koja motiviše i pomaže da se orijentišemo u stvarnosti.

 Na neki način, ovo su priče svih nas. Moji likovi u pričama nemaju imena, ideja je bila da objasnim neke tipske pojave. Želim da se bavim temama koje su od interesa za moje čitaoce, ali i za mene samog, jer sam i ja istovremeno čitalac. Koliko će se čitalaca pronaći u ovim pričama zavisi od toga koliko su spremni da se upuste u čitanje jer ove priče nisu priče za laku noć – kaće Tešin.

Osnovna ideja ovih kratkih priča koje dobijaju smisao tek kad se povežu u celinu, jeste da prikažu gubitak. Kako navodi književnik Gojko Božović, gubitak se odnosi na generacije nakon sedamdesetih godina koje su se suočile sa nestankom jezika, ali i identiteta. On misli da su stare vrednosti su srušene, a nove još nisu izgrađene i to je stanje bezvazdušnog prostora u kome se moramo suočiti sa stvarnošću.

–  Susret sa stvarnošću nikad nije lak, nije jednostavan, čak i kada nam je stvarnost bliska i draga, pogotovo ne onda kada od stvarnosti ne očekujemo ništa ni dobro ni lepo, ali ako bežimo od stvarnosti, ona će uvek doći po nas. Možemo samo izabrati aktivnu poziciju da stvarnost razumemo, da znamo šta se događa i ako znamo šta se događa, ako razumemo svoju stvarnost, mi ćemo je kad tad promeniti – smatra Božović.

Načinom pripovedanja, ovo delo se izdvaja u odnosu na uobičajene forme narativa. Kako primećuju sagovornici, kratke priče nose duboku umetničku vrednost, ali još uvek nisu dovoljno zastupljene. Takozvana fleš fikcija, kao jedan od modernih oblika pisanja, predstavlja novi izazov za savremenu srpsku književnost.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s