Tabloidi – kadija i sudija

Drugi put zaredom na naslovnoj strani ,,Blica“ nalazi se glumac Goran Jevtić, ali ne zbog svojih profesionalnih kvaliteta i nagrada. Centralni članak posvećen je tužbi privatnog lica, koje optužuje Jevtića za obljubu maloletnika. Senzacionalistički naslov implicira glumčevu krivicu potpuno zanemarujući Kodeks novinara Srbije.


Medijski linč postao je redovna praksa u mnogim domaćim listovima, pa tako i u ,,Blicu“. Učestali neetički tekstovi imaju jasan cilj, a to je prodaja tiraža, odnosno profit. Jedna od reči koja se ustalila u njihovom pisanju je ,,monstrum“. Ovakvo etiketiranje je jednostavan način za privlačenje pažnje, pa ga oni obilno koriste.

Nakon ubistva Tijane Jurić i razvlačenja osumnjičenog za ubistvo (taboidi se ne libe da ga nazovu ubicom, kršeći pretpostavku nevinosti) po naslovnicama, te licitiranja o smrtnoj kazni, ,,titula“ monstruma dodeljena je vozaču ,,Kantrimena“ koji se sumnjiči da je usmrtio Luku Jovanovića. Njemu su pridružene i ,,sponoruše“ kako bi sve izgledalo što atraktivnije širokim narodnima masama, čija se razjarenost lako mogla videti u internet komentarima.

Sada mamac Goran Jevtić. Taj mamac je publika i te kako zagrizla. Pažnja koju je prvi članak privukao, kako u štampanom izdanju, tako i na internetu, bila je dovoljna da se kopanje nastavi. Sitnice kao što je ,,pretpostavka nevinosti“ očigledno treba da budu izopštene iz udžbenika za buduće novinare, pošto su svakako od manje važnosti u odnosu na borbu za klik i prodaju tiraža. Zarad posećenosti portala normalno je prevazići i zaštitu podataka o ličnosti, pa čak i kačiti snimke smrti, ukoliko će to pospešiti posetu.

Šteta načinjena ovakvim postupcima je višestruka. Najpre, ugled ,,mete“ tekstova je ukaljan, što će teško biti nadoknađeno. Ukaljan je i ugled profesije, ponovo. Mladom novinaru može izgledati kao da je situacija beznadežna, i da su jedine opcije prikloniti se ili odustati.

Međutim, oni koji prepoznaju nesavesno i neetičko novinarstvo bi trebalo protiv njega da se bore. Jedan od pokazatelja da nisu svi deo ljutite rulje jeste i pokretanje onlajn peticije za podršku Goranu Jevtiću, koju je već potpisalo oko tri hiljade ljudi. Ipak, ovde nije reč isključivo o njegovom slučaju. Teatralni napadi i nagađanja iznova krše etičke norme i ne dozvoljavaju novinarstvu da se izvuče iz ćorsokaka u kojem se našlo.

Mogli bismo se osvrnuti na Jevtićevu kritiku vlasti, pa govoriti kako nekome smeta i da je zato pokrenuta hajka. Mogli bismo kopati ko je i na koji način došao do objavljenih informacija. Već smo navikli na medijska prepucavanja i rekla-kazala. Mogli bismo utonuti još dublje u blato, ali buka nije rešenje, niti takmičenje ko će biti glasniji. Ne treba se suprotstaviti vatri vatrom, već vodom. Tabloidizacija medija nije nepovratni proces.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s