Studentarijo, svaka čast!

U nezapamćenim poplavama sa kojima se Srbija suočava, dobar primer solidarnosti i humanosti daju studenti. Medicinari leče ugrožene, FON-ovci rade na internet-portalima za nestale i informisanje, muzičari sviraju, FPN-ovci prikupljaju materijalnu pomoć, a veterinari spasavaju ugrožene životinje.

Foto: Tviter @selmatrash

Ervin Luka Sešel, student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, svoj doprinos daje onako kako najbolje ume – muzikom. Zajedno sa drugovima sa klase, Ervin svakog popodneva na Trgu Republike u Beogradu organizuje humanitarne koncerte.

– Sve je počelo kao običan čet na Fejsbuku sa desetak prijatelja. Međutim, za samo nekoliko sati javio mi se veliki broj kolega sa Fakuleta koji su želeli da pomognu. Skupili smo note, utvrdili repertoar i evo nas – već četvrti dan na Trgu – priča Ervin.

Kaže da će u nedelju održati završni koncert i poziva građane da dođu u što većem broju, kako bi prikupili što više novca za pomoć ugroženima u poplavama.

Ulični simfonijski orkestar na otvorenom svira i po šest sati dnevno, a do sada su prikupili značajna novčana sredstva.

– Lično ćemo ići po radnjama i kupovati stvari, a zatim ćemo ih odneti u sva prihvatilišta u Beogradu. Ne želimo da pomoć uputimo nekome, a da ona do njega nikada ne dođe. Hoćemo da vidimo oči tih ljudi kad im donesemo higijenu, lekove, hranu, kašice za bebe, pelene i sve ono što je neophodno – zaključuje Ervin.

Studenti iz cele zemlje uputili su do sada nekoliko šlepera humanitarne pomoći ugroženim opštinama Svilajnac i Smederevska Palanka, kaže za Slušaonicu 6 predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Danilo Jeremić.

Prikupljanje garderobe na FPN-u, Foto: Tviter @_Lili_Dada
Prikupljanje garderobe na FPN-u, Foto: Tviter @_Lili_Dada

– Pored studenata iz Srbije, veliki broj sredstava donirali su i studenti iz Slovenije i Crne Gore- dodaje Jeremić. Tražiće od ministra prosvete Srđana Verbića i rektora Univerziteta u Beogradu Vladimira Bumbaširevića da studenti, čije su porodice oštećene u poplavama, budu oslobođeni dela školarine.

Pored neophodne pomoći, tim studentima mora se omogućiti odloženo polaganje ispita, bar u junskom i julskom roku. SKONUS će poslati zahteve svim studentskim parlamentima, ali i Rektoratu, kako bi se sa fakultetskim upravama dogovrili o rešavanju problema ispitnih rokova.
Jeremić naglašava da su se fakulteti, gotovo bez izuzetka, odazvali pozivu SKONUS-a i postavili štandove na kojima se prikuplja materijalna pomoć za ugrožene građane.

– Trenutno volontira više hiljada studenata, kako u beogradskim sabirnim centrima, tako i u mestima koja su ugrožena poplavama. Preko 50 odsto volontera u ovom trenutku jesu studenti. Mislim da studenti daju svoj maksimalni doprinos u saniranju ove katastrofe – kaže Jeremić.

Pomoć ugroženim studentima najavljuje i dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić. Navodi da će studentima iz ugroženih područja taj fakultet obezbediti materijalnu  pomoć, kako bi redovno mogli da nastave studije. U izjavi za Slušaonicu 6, Vujačić ističe da će ta pomoć biti dugotrajna, ali da iznos zavisi od budžetskih sredstava Fakulteta, o čemu će uskoro odlučivati Savet FPN-a.

Medicinski fakultet u Novom Sadu, Foto: Tviter @sludjena
Medicinski fakultet u Novom Sadu, Foto: Tviter @sludjenaPored materijalne pomoći, FPN će studentima čije su porodice evakuisane omogućiti da ispite polažu van redovnih rokova, dok će za sve ostale studente ispitni rokovi ostati u okvirima objavljenog rasporeda”, navodi Vujačić.

Na Fakultetu političkih nauka prikupljanje pomoći organizovali su i studenti. Do sada je skupljeno oko 90 hiljada dinara, od kojih su kupljena sredstva za higijenu, hrana, pelene i sve što je neophodno prihvatilištima. Pomoć je, pored beogradskih prihvatilišta, upućena u Smedervsku Palanku i Krupanj, a u planu su Paraćin i Svilajnac.

Kraj maja i početak juna uvek su u znaku nadolazećeg talasa ispitnih rokova. Međutim, ovog proleća studenti su na kratko zaboravli borbu za bodove i budžet. Sava i Kolubara podsetile su ih da postoje i značajnije bitke.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s